543141.jpg
Gordon Halloranin syötävän näköisiä jäämaalauksia
oli helmikuussa esillä kaupungintalon edustalla.


Torontossa ei helposti pääse pitkästymään. Täällä on joka ikisenä päivänä tarjolla kymmeniä teatteriesityksiä, keikkoja, elokuvia, näyttelyitä ja merkillisempiä tapahtumia. Runsaudenpula johtaa helposti siihen, että kun koko ajan on mahdollisuus mennä "mihin vaan", niin ei tule mentyä mihinkään. Teatterissa olen käynyt vain kerran - kolmen näyttelijän Noble Parasites oli vallan mainio, kaksi lyhyttä scifi-tarinaa sisältänyt esitys.


Elävissä kuvissa olen käynyt jonkin verran enemmän. Taannoin puffaamani Bloor Cineman ohella olen löytänyt muitakin mainioita paikkoja. National Film Boardilla on Mediathequessaan erikoinen konsepti:  kahden dollarin kertamaksulla pääsee käyttämään katseluasemia, joissa voi valita yli 3600 filmin joukosta. Tarjolla on kanadalaisia dokumentteja, animaatioita ja kokeellisia lyhytfilmejä.


Huvittavin vastaan tullut elokuvia esittävä paikka – teatteriksi sitä ei oikein voi kutsua – on Cineforum: paikallinen pitkän linjan hörhö Reg Hartt pyörittää omassa olohuoneessaan sekalaista kulttifilmien valikoimaa DVD:ltä. Olen käynyt Cineforumissa kaksi kertaa ja ollut molemmilla kerroilla ainoa asiakas. Puheliaaksi väitetty Hartt on molemmilla kerroilla ollut varsin jurolla tuulella.

543143.jpg
Tämä vinkeä "filmiviltti" oli esillä näyttelyssä, jossa kaikki työt liittyivät jotenkin filmiin ja liikkuvaan kuvaan.

Runsaan perustarjonnan lisäksi kaupungissa on tietysti jatkuvasti erilaisia festivaaleja. Aiemmin keväällä oli ranskankielisen elokuvan Cinéfranco ja "etnistä" elokuvaa esittelevä ReelWorld – nämäkin sujahtivat ohi noin vaan, en nähnyt kuin yhden ranskalaisrainan.

Parhaillaan on käynnissä Pohjois-Amerikan suurin dokumenttifestivaali Hotdocs, jonne sain lehdistöpassin. Tähän mennessä olen käynyt katsomassa muun muassa Scott Walkerista ja kamikazelentäjistä kertovat filmit, ja huomenna olisi tarkoitus ehtiä näkemään kanadalaisten "kansallisesta harrastuksesta" kertova Let's All Hate Toronto.


Suomalaisia kulttuurintekijöitäkin tänne eksyy aika ajoin. Canadian Music Weekillä oli bändejä, Hotdocsilla kolmen suomalaisohjaajan filmejä – ja lauantaina Toronto saa nauttia peräti kahdesta valtiopäivämies Mikko Alatalon keikasta.

543144.jpg
Katutaiteilija pyrki keräämään 800 dollaria ostaakseen
tyttöystävälleen kihlasormuksen. Avustin dollarilla.