Tällä viikolla uutisissa on kerrottu laveasti uusimman väestönlaskennan ensimmäisiä tuloksia. Kanadalaisia on (tai oli vuoden 2006 toukokuussa) 31 612 897. Viidessä vuodessa lisäystä on tullut 5,4 prosenttia; väestönkasvu on G8-maiden nopeinta. Kanada on toisaalta asukasluvultaan pienin G8-maa, joten tietynsuuruinen absoluuttinen lisäys täällä on suhteellisesti suurempi kuin muualla.

Niin valtavien erämaiden maa kuin Kanada onkin, suurin osa ihmisistä asuu etelärajalle keskittyneissä kaupungeissa. Maassa on kuusi yli miljoonan asukkaan metropolialuetta (Toronto, Montréal, Vancouver, Ottawa-Gatineau, Calgary ja Edmonton), joihin on ahtautunut lähes puolet kanadalaisista.

Toronton kaupungissa asukkaita on nyt rahtusen yli 2,5 miljoonaa. Toronto ei ole viidessä vuodessa kasvanut kuin 20 000:lla asukkaalla, sillä täälläkin kasvukeskusten kasvu ohjautuu ennen kaikkea keskuspaikkakuntaa ympäröiviin alueisiin. Usein puhutaankin ns. Suur-Torontosta (Greater Toronto Area), jonka alueella asuu yli viisi miljoonaa ihmistä.

Kanadan ripeä väestönkasvu on suurelta osin siirtolaisuuden seurausta. Siinä missä Yhdysvallat on "kansojen sulatusuuni", Kanada on "mosaiikki", jossa on katsottu parhaaksi antaa siirtolaisten pitää kiinni omasta kulttuuristaan. Pierre Trudeaun pääministerikaudella monikulttuurisuudesta tehtiin maan virallinen ideologia, ja säädettiin sitä tukevia lakeja.

453889.jpg
Maailman monikulttuurisimman kaupungin arkea:
japanilais
(?)taustainen jäpikkä soittaa intialaista sitaria.

Erityisesti Toronto on rasistin painajainen: maailman etnisesti kirjavin kaupunki (YK:n mukaan), jolla ei edes ole erityisempiä ongelmia lukuisten etnisten vähemmistöjensä kanssa.

Puolet Toronton asukkaista on syntynyt Kanadan ulkopuolella, ja tämä näkyy katukuvassa: täällä on parikin Chinatownia, on Little Italy ja Little India, on portugalilainen kaupunginosa ja lukuisia muita... Danforthilla, jossa itse asun, on kreikkalaisten ravintoloiden ja puotien täplittämä Greektown. Hiukseni kävin jättämässä bangladeshilaisen parturin lattialle.

453898.jpg
Kaksikielisiä katukylttejä, ei kuitenkaan ranskaksi.

Etnisten ravintoloiden kirjo on melkoinen: on meksikolaista, etiopialaista, kambodžalaista, mitä hyvänsä. Ulkona syöminen on täällä halvempaa kuin Suomessa, ja olen ottanut siitä ilon irti. Enpä ollut koskaan ennen tullut kokeilleeksi esimerkiksi sushia, mutta hyväähän se, ja yllättävän täyttävää.

Toronton suomalaisyhteisöstä ei ole ravintolayrittäjiä noussut. Länsi-Ontarion Thunder Bayssa sentään on maineikas suomalaisravintola The Hoito. Ja ei, se ei ole mikään epämääräinen hieromalaitos.