(otsikko anastettu Art Spiegelmanilta)



New Yorkissa on tukku museoita, niiden joukossa kuuluisat taidemuseot MoMA, Metropolitan ja Guggenheim. Lisäksi on tietysti erilaisia erikoismuseoita, joista etenkin yksi on sellainen, että sen tuleekin sijaita nimenomaan New Yorkissa: pilvenpiirtäjämuseo. Vaikka museon kohteet ovat isoja, itse museo on melko pieni. Nyt esillä ollut näyttely keskittyi kahteen rakennushankkeeseen, Empire State Buildingiin (valmistui 1931) ja World Trade Centeriin (1972). Yhdellä seinällä oli mielenkiintoinen aikajana, joka esitteli New Yorkin, Chicagon ja muun maailman "korkein rakennus" –tittelin haltijoita viimeisen reilun sadan vuoden ajalta.

Nimenomaan 1900-luvun alkupuolella New Yorkissa vallitsi ilmeisesti oikea pilvenpiirtäjävillitys: raharikkaat rakennuttajat kilpailivat siitä, kenellä on kaupungin korkein. Vuonna 1930 paikan otti Chrysler Building (se, jossa on se terävä teräksinen kärki) mutta vuotta myöhemmin sen jätti varjoonsa Empire State Building, joka olikin maailman korkein rakennus aina WTC:n valmistumiseen asti.

371153.jpg
Chrysler Building - tai se, mitä siitä kadulta näkee.

Sinänsä monet noista pilvenpiirtäjistä, etenkin 1900-luvun alkupuoliskolla tehdyistä, ovat arkkitehtonisesti hyvinkin kauniita. Rakennukset ovat koristeellisia, ja ne on massoiteltu usein hyvin mielenkiintoisesti – ei suoraa seinää alhaalta ylös, vaan lukuisia sisäänvetoja matkan varrella. Jonkun 300 metriä korkean rakennuksen kokonaisuutta on tietysti mahdoton hahmottaa katutasosta; sitä varten on kiivettävä toisen pilvenpiirtäjän huipulle. Hävyttömän kalliita näköalatasanteita tarjoavat New Yorkissa ainakin Empire State Building ja Rockefeller Center; kävin ensinmainitussa.



371152.jpg


Maisemantarkastelua Empire State Buildingista.


"Maailman korkein" voidaan määritellä monella tapaa. Etsitäänkö maailman korkeinta rakennusta, rakennelmaa vaiko kenties vapaasti seisovaa rakennelmaa? "Rakennus" käsitteenä tarkoittanee ainakin sitä, että kyseessä on päällekkäisiä kerroksia sisältävä kokonaisuus. Esimerkiksi Eiffel-torni ei ole rakennus, vaan rakennelma. Maailman korkein vapaasti seisova rakennelma on vuodesta 1976 lähtien ollut 553-metrinen CN Tower, joka sijaitsee – kappas vain – Torontossa.



Kun jätetään pois sanat "vapaasti seisova", kilpaan pääsevät mukaan vaijereilla tuetut radiomastot. Muistan lapsena lukeneeni mainiosta Vertailujen kirjasta, että maailman korkein rakennelma on 646-metrinen Varsovan radiomasto. Se olisi sitä edelleen, ellei olisi romahtanut samoihin aikoihin Neuvostoliiton kanssa. Näin ollen maailman korkein pystyssä oleva rakennelma on nykyään Pohjois-Dakotassa sijaitseva 628-metrinen tv-torni.

WTC:n alue ("Ground Zero") on edelleen yksi iso monttu, mutta rakennusmiehet ahertavat. Lähivuosien aikana paikalle nousee Freedom Tower, jolle tulee korkeutta 1776 jalkaa (541 metriä), Yhdysvaltain itsenäistymisvuoden mukaan. Se nousee siis korkeammalle kuin WTC-tornit, mutta maailman korkeimmaksi rakennukseksi siitä ei tuolloin enää ole – Dubaihin on parhaillaan nousemassa pilvenpiirtäjä, josta on tulossa ilmeisesti yli 800 metriä korkea.



Näiden keskellä 1,76-metrinen ihminen ihmettelee, että eivätkö WTC-iskujen jälkeen kaikkialla korostuneet turvallisuustoimenpiteet ulotu arkkitehtien ja rakennuttajien toimintaan. Mahtoiko muuten yhdessäkään WTC-iskujen uutiskuvassa käydä ilmi se seikka, että aivan World Trade Centerin naapurissa sijaitsee St. Paul's Chapel, Manhattanin vanhin yhä käytössä oleva rakennus – ja sen pihalla pieni puinen punainen tönö, mikä lie työkaluvaja. Ihan samanoloisen vajan voi löytää suomalaisen omakotitalotontin pihan perältä. Ja se sijaitsi siis aivan WTC-tornien kainalossa. Tai siis tönö sijaitsee yhä, tornit eivät. Jos näsäviisaaksi haluaisi ryhtyä, voisi todeta, että tuon kokoiseen tönöön on vaikeampi osua lentokoneella.

371155.jpg
Etelä-Manhattania vesiltä käsin nähtynä..